3 top-spellen op de HABA-huisbeurs (Februari 2018)

Afgelopen woensdag ben ik en Kate langsgeweest op de huisbeurs bij HABA. Daar hebben we veel bijgeleerd over de nieuwste en klassieke HABA producten.

Iets dat mij altijd nauw aan het hart zal liggen zijn gezelschapsspellen. In dit blogbericht ga ik 3 top-spellen oplijsten die we speelden op de HABA-huisbeurs.

 

 1. Tsjoeke, tsjoeke, kleine trein – HABAEén van de spellen die mij het meest is bijgebleven is toch wel dit spel. Zeker niet alleen omdat mijn eigen zoontje Fré zo’n fan is van treinen, maar ook omdat het een cool, mooi en doordacht spel is.Het spel bezit een supermooi speelbord met uiteraard een spoor erop. Maar dat spoor is er niet enkel op geprint, nee, het is een spoor dat wat lager in het bord ligt als een soort groef. In die ‘fameuse’ groef past natuurlijk ons treintje, zodat we bij het rijden niet zomaar kunnen ontsporen.Het bijgeleverde treintje is gemaakt uit supermooi, ecologisch hout met een groef in het midden. In die groef passen de passagierkaartjes. Die passagiers zullen we uiteraard naar hun gewenste bestemming(en) moeten brengen.Aan het begin van het spel kiest elke speler een bestemming. Zo kan je kiezen uit: De speeltuin, het zwembad, het park en de dierentuin. Wie dan aan het einde van het spel het meeste bezoekers in zijn bestemming heeft rondlopen is de winnaar.
  Als we gaan starten krijgt iedereen om de beurt als eerste stap in zijn of haar beurt de dobbelsteen in handen. Die dobbelsteen gaat dan bepalen welke slagboom zich anders gaat plaatsen. Dan nemen we het treintje en die rijdt het spoor rond tot hij aan een station komt. Dan pikt hij daar wat passagiers op. Elk passagierskaartje kan 1 of meerdere passagiers afbeelden (belangrijk voor puntentelling!) en de voorkeursbestemming(en) van die passagiers.

  Dan gaat de trein vertrekken naar een bestemming van de keuze, van de huidige speler. MAAR die bestemming moet wel overeenkomen met de voorkeur(en) van de passagiers. Zo kan het dus voorkomen dat je passagiers gaat afzetten aan een bestemming van een andere speler en zal je dus tactisch moeten nadenken bij wie je dat het best zal doen 🙂Wat spelinfo:
  – Te spelen vanaf 3 jaar en is zeker interessant tot +/- 8 jaar.
  – Te spelen met 2 tot 4 spelers.
  – Heel cool XXL-spelbord met spoorwegnet, wissels en stations
  – Kleurrijke, houten trein
  – Mogelijkheid om de moeilijkheidsgraad aan te passen
  – Duidelijke nederlandstalige handleiding.


 2. Klaas klauterAan de start van dit spel zal je eerst een echt, cool kasteel moeten bouwen. Aan dat kasteel zijn er verschillende ramen voorzien, waarin verschillende personages zich huisvesten. Deze personages zal je eerst memory-gewijs moeten zoeken, maar let op, iedere keer je fout gokt veranderen ze van locatie.Wanneer we dan op een bepaald moment het juiste personage vinden, moeten we verloren spullen naar boven brengen. Die spullen zijn voorgesteld als een soort knikker die we met een kikker naar boven zullen brengen.We leggen die knikker dus op de kikker. De kikker is op zijn beurt vastgemaakt aan de linker- en rechterkant aan 2 touwtjes die door oogjes gestoken zijn aan weerszijden van de bovenkant van het kasteel. aan die touwtjes gaan we nu trekken waardoor de kikker met zijn knikker naar boven zal gaan. We gaan deze nu zo moeten bedienen zodat de knikker niet vroegtijdig in een verkeerd gat in het kasteel terecht komt. Dat blijkt niet zo makkelijk want het kasteel heeft er veel (je kan er zelfs nog bijmaken voor de gevorderde spelers 🙂 ).Wat spelinfo:
  – Te spelen vanaf 5 jaar
  – Te spelen met 2 tot 4 spelers.
  – Behendigheid en geheugen komen aan bod.
  – Leuke afbeeldingen (wat we van HABA gewent zijn)
  – Mogelijkheid om de moeilijkheidsgraad aan te passen


 3. Vlucht uit de piratenbaai – HABA

  Een superleuk tactisch en coöperatief spel in het thema piraten … ik ben verkocht!Kapitein Witbaard en zijn spookschepen proberen ons schip te kapen! OH nee! Daarom moeten we zo snel mogelijk alle schepen laten verdwijnen en kapitein witbaar vertragen. Dit kan ons alleen lukken als we samenwerken.We gaan op zoek tussen de schatten op het eiland naar interessante objecten die ons kunnen bijstaan. Zo kunnen we een magische amulet verzamelen die kapitein witbaard (tijdelijk) vertraagd of kunnen we manieren vinden om de spookschepen te verdrijven.Wat ik heel leuk vindt is het systeem tijdens de ‘schattenzoektocht’ zo is het soms interessant om gevonden objecten niet zelf bij te houden, maar die aan een andere speler te geven die er meer voordeel uit kan halen en zo werken dus allemaal mee aan hetzelfde doel 🙂

  Wat spelinfo:
  – Te spelen vanaf 5 jaar
  – Te spelen met 2 tot 4 spelers.
  – kort spel +/- 15min
  – Samenwerking en tactiek zijn enorm belangrijk

Bekijk de besproken spellen hier:

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

0

Your Cart

%d bloggers like this: