Bevindingen sessie “Online starten en online scoren”

Versterken van ons idee

Wij hebben een super-idee voor onze zaak (Een babywinkel met ecologisch en duurzame producten ter promotie van bewust ouderschap), maar we hebben zelf nog niet genoeg geproefd van goed management en al zeker niet van goed online management. Daarom besloten we onszelf te gaan bijscholen, zodat we onze zaak een langdurig bestaan kunnen garanderen en jonge gezinnen kunnen inspireren om een bewuste levensstijl te integreren in hun dagelijks leven.

Gisterenavond was onze eerste cursusavond, uit een reeks van 5, met een sessie van Unizo: “Online starten én online scoren“.

Een mooi gebouw én een klein foutje van mezelf

Het mooie gebouw van Salons van edel aan de A12
Het mooie gebouw van Salons van edel aan de A12

Donderdagavond 11/1/2018, dat zou de datum worden van onze eerste “cursus-avond”. Het gebeuren zou doorgaan te “Salons van Edel” in Wilrijk. Dus, donderdag 18u15 vertrokken en bij aankomst stond ik verbluft van de schoonheid van het gebouw. Je zou niet verwachten dat zo’n mooi gebouw zich zou bevinden in een industrieterrein langs de A12 (Boomsesteenweg). Ook hoedje af voor de mensen die daar de belichting hebben geplaatst.

Bij het binnenkomen werd mijn jas netjes aangenomen en nam ik al de verkeerde afslag. Blijkbaar was ik terecht gekomen op een nieuwjaarsreceptie van ING. Ik was me daar uiteraard niet meteen van bewust en mengde me tussen de menigte met een fruitsapje dat ik aan de inkom kreeg. Ik wist ook niet hoeveel aanwezigen te verwachten, dus de 100 aanwezigen daar hadden best mijn mede-studenten kunnen zijn.

Na verder bestuderen van de vlaggen en raclameborden besefte ik mijn fout, dus dronk snel men fruitsapje op (waarvoor veel dank ING! Ook een goed jaar gewenst voor jullie.) en haastte me terug naar de inkom. De vriendelijke dame van de vestiaire wees me de juiste richting.

De juist zaal én een leuke start

Aangekomen in de zaal waar ik moest zijn, was ik blijkbaar de eerste aanwezige student. Niet erg, zo kon ik al kennis maken met mijn mentor van de avond, Annelies Verjauw van de website ladyjane.be en Laura Hermans van Unizo. Zij vertelden mij meteen dat we met 4 studenten zullen zijn deze cursusreeks. Leuk, dacht ik, een gezellig groepje waarbij we goed van elkaar kunnen leren en snel de leerstof kunnen bolwerken.

Even later kwamen mijn toffe medestudenten binnen. Jo van de bestaande plantenzaak, Karen van de bestaande kledingwinkel en Marijke met een idee voor een nieuw concept rond eerlijke wol. Ik stelde ons idee “de online babywinkel met duurzame en ecologische producten” voor en zo konden we starten aan de eerste powerpoint-slides op Annelies haar laptop.

De inhoud

Wat mij vooral is bijgebleven zijn de verschillende manieren om een webshop te starten. Zo kan je op een marktplaats jouw producten gaan aanbieden zoals bij Bol.com, storesquare, 2dehands.be en binnenkort zou Carrefour er ook mee beginnen. Verder kan je jouw websjop deel laten uitmaken van de sites zoals Lightspeed, daarbij ga je hun platform gebruiken om jouw website op te plaatsen, met behulp van enkele tools kan je dan (minimaal wel) je webshop persoonlijker maken qua huisstijl (design, kleuren etc…). Verder kan je, zoals ik onze webshop heb opgesteld, gebruik maken van open-source-software zoals onze Woocommerce, Magento of Drupal. Een website op maat laten maken door een webdesigner is natuurlijk ook een optie, maar blijkbaar de duurste.

Wij hebben natuurlijk ongeloofelijk veel geluk dat ik een echt hobby-ist ben op het vlak van grafische vormgeving en webdesign, dus mijn keuze voor Woocommerce (wordpress) werd alleen maar positief bevestigd.

Annelies verteld ons ook een aantal punten waarop een webshop zeker zal falen, dus dat zijn zeker werkpunten voor ons. Ze ging mij ook nog de slides bezorgen dus zal ik later de ‘FAIL-points’ nog even delen.

Eindnoot

Na de gezellige avond konden we weer huiswaarts. Voor mij was het een leuke kennismaking met de mentor en medestudenten en ik kijk al uit naar de volgende sessies. Hopelijk zullen die iets dieper ingaan op marketing en het goed plaatsen van producten op de webshop.

Groetjes
Yannick

 

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

0

Your Cart

%d bloggers like this: